1993-2022
30 EDICIONS DE LA UNIVERSITAT D'ESTIU DE LA UdL

PROGRAMA

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

GENER DE 1939. LLEIDA VISTA PER UN COMBATENT DE LA LEGIÓ CÒNDOR

Col·lecció de 24 fotografies de gran format, fins ara inèdites, realitzades a Lleida per un membre de la Legió Còndor dies després que el front, fixat al Segre a principis d’abril de 1938, s’allunyés definitivament de la ciutat.

Del 6 d’octubre al 30 de novembre de de 2022
Planta baixa de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida

Inauguració, a càrrec de Joan J. Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, i dels comissaris de l’exposició (Josep Armengol, Xavier Goñi i Joan Sagués)

Dijous 6 d’octubre de 2022 a les 19 h
Vestíbul de l’edifici de Rectorat de la UdL

 

XARRADES

Totes les xarrades tindran lloc a la Sala Víctor Siurana de l’edifici del Rectorat de la UdL, a les 19 h

L’EXILI QUE NO DEIXA MEMÒRIA. DE LA LLEIDA REVOLUCIONÀRIA A FRANÇA I MÈXIC

Dimarts 18 d’octubre

Luis A. Esteve. De Manuel Culebra a Manuel Andújar

L’andalús Manuel Culebra va arribar a Lleida des de Barcelona, tot just iniciada la guerra civil, i s’hi va estar fins a l’ocupació franquista de la ciutat. Va tenir un paper destacat en les files del PSUC local, va ser regidor de l’Ajuntament de Lleida i redactor i director del diari UHP. A més, en aquests anys hi va formar una família. Un cop a l’exili mexicà, amb el nom de Manuel Andújar, va desenvolupar una important carrera literària.

 

Dimecres 9 de novembre

Marc Weymuller. Armonia, a l'ombra del seu pare

El documentalista francès Marc Weymuller està desenvolupant un projecte al voltant de les figures de Manuel Magro i la seva filla Armonia. Ell, un sastre aragonès, es va instal·lar a Lleida en la dècada dels anys vint. Dirigent de la CNT local, va ser alcalde de la ciutat des de l’octubre de 1937 fins a l’ocupació franquista de Lleida. També va dirigir el diari Acracia. Exiliat a França, ja no hi va tornar més. La seva filla Armonia, una nena durant la guerra, va viure pràcticament sempre a França, on va participar en entitats d’exiliats espanyols, però va conservar a la memòria molts episodis de la Lleida en què va néixer i va passar la infància.

 

MEMÒRIES DE LA GUERRA

Dijous 10 de novembre

Marc Weymuller. El testimoni històric en el cinema documental

En aquesta segona sessió, Weymuller parlarà sobre cinema documental i memòria a partir de la seva pel·lícula sobre la memòria de Belchite La promesa de Franco (2013), elaborada a partir dels testimonis de veïns de la localitat aragonesa recollits durant cinc anys.

   Darrera modificació: