Mequinensa!

Fotografies de Jesús Moncada

Del 8 de març al 28 d'abril de 2023

Sala d'exposicions del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Jaume II, 67, planta -1

Moncada2

La construcció de l’embassament de Riba-roja d’Ebre comportà la inundació parcial del terme municipal i del nucli urbà de Mequinensa. Aquesta circumstància motivà el trasllat de la població a un nou emplaçament durant la dècada de 1970.

A banda de la seva faceta literària, Jesús Moncada, conreà també la pintura i la fotografia. Aquesta exposició n’és un exemple. En ella es mostren 36 imatges preses a inicis dels anys 70, just abans de l’enderroc del poble vell de Mequinensa, on a banda de l’entramat urbà també apareixen escenes de la vida quotidiana dels seus habitants. La mostra es combina amb textos de l’obra literària del mateix autor.

L’exposició va estar produïda pel Museu Etnològic de Barcelona amb la col·laboració amb l'ajuntament de Mequinensa, i comissariada per Rosa Maria Moncada i Josep Fornés. Des de febrer de 2022 l'entitat Amics de Riba-roja d'Ebre és la depositària d'aquesta mostra.

Moncada1

"Pilars i parets mestres van esberlar-se bruscament; una fragor eixordadora en la qual es barrejaven el cruixir de jàsseres i bigues, l’ensulsiada d’escales, trespols, envans i revoltons, l’esmicolament de vidres i la trencadissa de maons, teules i rajoles, va retrunyir per la Baixada de la Ferradura mentre la casa s’esfondrava sense remei. De seguida, un núvol de pols, el primer dels que havien d’acompanyar la llarga agonia que començava aleshores, va elevar-se per sobre de la vila i es va esfilagarsar a poc a poc en l’aire lluminós del matí de primavera."

Tibet avui

Exposició fotogràfia de Marc Beneria Surkin

Del 12 de gener al 24 de febrer de 2023
Inauguració: 12 de gener de 2023, 19 h.

Sala d'exposicions del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Jaume II, 67, planta -1

TIBET AVUI es un projecte fotogràfic de Marc Beneria Surkin realitzat en un viatge al Tibet i al Nepal el 2019. Inclou 35 fotografies en blanc i negre, i el vídeo “Kora Roia”.
Era un somni visitar al Tibet. Aquella terra m’embriagava la imaginació. Era conscient de la dominació cultural i social del Tibet pels xinesos però l’arribada a la capital va ser un xoc total. Lhasa s’havia convertit en una cuitat moderna i gris. La presencia tibetana estava reduïa a l’anècdota.
El Tibet és un país mític, conegut com un lloc exòtic rodejat per l’Himàlaia, una panacea espiritual que sovint es representa amb imatges idíl·liques. Però la realitat és molt diferent. Colonitzat pels xinesos el 1959, des de llavors és un regió autonòmica que ha anat perdent la seva llibertat, sobirania, identitat i cultura. Aquí xoquen dos realitats contrastades, la d’un món ancestral de creences fermes, i el capitalisme xinès devorador. En un país immens i muntanyós dominat per càmeres i la vigilància ciutadana, el Tibet s´ha convertit en una “nova frontera”, una atracció “Far West” pels milers de turistes Xinesos en busca d´una aventura exòtica.
L’obra mostra la cruesa de la condició humana, i com la modernitat impacta societats ancestrals, arrasant la seva identitat, cultura i esperances. En un món globalitzat contrasta la imposició dominant xinesa sobre els tibetans que lluiten per conservar la seva integritat. El tema connecta amb la nostra terra que també han viscut una gran transformació social i cultural especialment amb l´impacte del turisme. Per alguns, pot ressonar amb la situació política que es viu a Catalunya, com també a altres llocs en conflicte.
Com ha expressat el Dalai Lama en la seva autobiografia:
“Crec que la cosa mes important per la humanitat es la seva creativitat. A mes crec que, per exercir aquesta creativitat, la gent ha de ser lliure.”
TIBET AVUI ens invita a reflexionar sobre el passat d´una cultura mil·lenària, el present d´un món “Made in China”, i ens fa preguntar on ens porta tot això.

Amb la col·laboració especial de Cristina Cornudella.

marc_beneria@hotmail.com

Temps de tardor

Glòria Vidal

Del 9 de desembre de 2021 al 28 de gener de 2022. Edifici Polivalent. Planta -1. Campus de Cappont

Inauguració: Divendres 10 de desembre de 2021 a les 12.00 hores

Glòria Vidal és tècnica superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració, estudis que cursà a l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida.

 

Realitza les seves il·lustracions sobre paper utilitzant tècniques mixtes: acrílics, tintes, grafit, llapis de colors, aquarel·les, retoladors, monotip i collage.

 

El seu llenguatge pictòric té influència naïf, expressionista, amb tocs onírics, sovint arrelats a la infància, plens d'emocions i d'imaginació.

 

Ha col·laborat i participa amb il·lustracions en diverses publicacions.

Impresiones íntimas

Marta L. Acevedo

Imatge

Del 14 de gener al 27 de febrer de 2020
Sala d'exposicions del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

L'acte d'inauguració, presidit pel Dr. Jaume Puy, rector de la UdL, tindrà lloc el dimarts 14 de gener de 2020 a les 19.30 hores.

 

Imaginant Moncada. De la literatura a la pintura

Cartell2

Vestíbul de l'edifici de Rectorat
Del 22 d'octubre al 12 de novembre de 2019
Inauguració: 22 d'octubre a les 19.30 hores


L’exposició està integrada per 10 aquarel·les, que tenen com a leitmotiv establir un vincle entre pintura i literatura, plasmar en imatges l’obra literària de Jesús Moncada (Mequinensa 1941- Barcelona 2005) i convidar l’espectador a imaginar i compartir les sensacions visuals i artístiques que suggereix la seva obra.

De manera destacada, es busca captar l’essència, l’esperit, l’atmosfera i el clima del poble vell de Mequinensa, que Moncada descriu en els seu relats.

L’exposició és podrà visitar entre el 22 d’octubre i el 12 de novembre al vestíbul de l’edifici de Rectorat de la Universitat de Lleida. L’acte d’inauguració està previst pel mateix dia 22 a les 19.30 hores. Algunes de les obres que integren la mostra ja han estat exposades anteriorment a Lleida, Calaceit, Puigverd de Lleida i el Soleràs.

Leonardo Torres Quevedo

Enginyer, científic, innovador

Cartell1

Del 21 de maig al 26 de juny de 2019

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, planta -1

Campus de Cappont

Comissari: Francisco González Redondo, professor titular d'Història de la Ciència (Universidad Complutense de Madrid)

Mirades per la Pau

una exposició fotogràfica de Bàrbara Chalamanch

Del 2 de març al 6 d'abril de 2017 - Inauguració: 2 de març, 19.00 h
Sala d'exposicions del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

“Mirades per la pau” és el títol de l’exposició gràfica amb el material audiovisal de Bàrbara Chamalanch que complementa el projecte educatiu de voluntariat; “Education Peace way” de Lana Kovačević finançat per l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida. L’objectiu principal és atansar l’educació en valors a través de la sensibilització personal. Per assolir-ho, s’ha implementat una font de recursos educatius basada en  l’educació musical.

El projecte s’ha dut terme a la població de Baja Kunda (Gàmbia), caracteritzada per un context carent de recursos educatius. S’han ofert els recursos i materials necessaris a la comunitat educativa: professorat i alumnat, a través de l’Organització Alpicat Solidari.

L’acció de cooperació es va dur a terme durant el juliol i l’agost de 2016. Les cooperants van ser dos estudiants de la UdL, Lana Kovačević, graduada en Educació Infantil i màster en Educació Inclusiva, i Bàrbara Chalamanch, estudiant de Comunicació Audiovisual i Periodisme i graduada en fotografia. Les dues amb objectius diferents, però amb la finalitat unívoca d’impulsar els valors de la convivència per tal d’afavorir el foment de la pau.

“Mirades per la pau” està integrada, bàsicament, per 25 fotografies, l’element definidor de les quals és la mirada dels seus protagonistes. Les persones tendim a sentir curiositat per allò que és diferent en el nostre dia a dia, però no sempre tenim la oportunitat de veure i viure la diferència en directe. Amb aquesta exposició les autores volen donar a conèixer una porció d’aquesta realitat diferent a la que habitualment estem acostumats. Volen recollir els valors que es van transmetre als nens i nenes de Gàmbia i comunicar-los a través de les mirades innocents que apareixen a les fotografies, amb l’objectiu de construir una societat més conscient del món en el què vivim.   

Aquesta és una petita mostra del material aconseguit durant aquests dos mesos de projecte, que per la seva abundancia resultava inviable exposar en la seva totalitat. Per això la selecció del material exposat s’ha centrat en un dels aspectes què més pot incidir en les persones: la mirades que ens transmet la innocència dels infants. Els colors, la llum, la profunditat de cada mirada transmeten sentiments i emocions que es fa difícil expressar en paraules, i sobretot una realitat que sovint ens queda força llunyana i massa cops desconeguda.  

 

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Campus de Cappont
Jaume II, 67, planta -1, 25001 Lleida
Lectius, de 8.00 a 21.00 hores

Bàrbara Chalamanch i Lana Kovačević al programa Cafeïna de Lleida TV (01/03/2017)

Festes del foc als Pirineus

De l'1 de desembre de 2016 al 13 de gener de 2017

El dia 1 de desembre de 2015, la Unesco va inscriure les festes del foc del solstici d'hivern dels Pirineus com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Aquest conjunt de manifestacions festives estan presents en una seixantena de municipis repartits entre Catalunya, l'Aragó, Andorra i França, i, tot i la seva diversitat, es troben units per l'element del foc i l'acte de dur-lo, mitjançant falles o torxes, peces de fusta encesa, des d'un lloc proper i elevat fins al poble on es fa la celebració.

Aquesta tradició està documentada des del segle XI, tot i que és molt possible que els seus orígens es remuntin més enllà de la cristianització d'aquests territoris, i formin part de rituals de pas, relacionats amb el culte al Sol, la purificació, la protecció i la fertilitat, tant dels camps com de les persones.

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Campus de Cappont
Jaume II, 67, planta -1, 25001 Lleida
Lectius, de 8.00 a 21.00 hores

Construccions identitàries

un projecte de Mar C. Llop

Del 2 al 25 de novembre de 2016

ETG
Fa uns anys la fotògrafa Mar C. Llop inicia ella mateixa un trànsit que li obre un nou entorn. Construccions identitàries. Work in progress recull l'experiència de molta gent que, com ella, decideix emprendre el camí cap a la vivència trans*. El projecte captura els processos corporals que experimenta la gent transgènere, mostra les persones i les famílies implicades, i també el secret que moltes vegades acompanya el cross-dressing o transvestisme. Un projecte des de dins de la comunitat trans*, a partir de la pròpia experiència de l'autora.
 
Fotògrafa freelance i activista de l'associació de persones trans* Generem!, Mar C. Llop neix a Barcelona el 3 de juliol de 1967, i estudia fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (1981-1986) i realització de vídeo al Centre de la Imatge (1987-1988). Munta el seu primer estudi l’any 1996, i des de llavors treballa en el món editorial i publicitari amb una àmplia cartera de clientela, especialitzant-se en interiorisme, arquitectura, moda i retrat (El MuebleArquitectura y DiseñoCasa Ideal, HabitaniaCuerpo MenteCôte Sud, Güell Lamadrid, Taller de las Indias, Toni Miro, Nice Things Paloma S).
 
Des del 2013 està desenvolupant el projecte Construccions identitàries. Work in progress sobre les diversitats de gènere. El projecte ha estat publicat a l'AraEl PaísTime Out i exposat l’octubre de 2014 al Centre de Fotografia i Mitjans Documentals de Barcelona i el 2015 al Centre Cultural la Farinera del Clot i a l'Ajuntament de Tarragona, entre d'altres. Altres projectes personals són "Escocesos sense espai", retrats de la gent que treballava a la fàbrica La Escocesa i muntats en una sola foto de 1.38 per 12 metres, a l'estil de codi de barres per protestar contra l'especulació immobiliària; o la sèrie de fotografies nocturnes de paisatges a la llum de la lluna a Cap de Creus "Reflexes Llunàtics"(2009).
 
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Campus de Cappont
Jaume II, 67, planta -1, 25001 Lleida
Lectius, de 8.00 a 21.00 hores