Visions d'un Món Desigual
Les Jornades online 'Visions d’un Món Desigual' tenen per objectiu tractar temes transversals que abarquen els territoris i les persones que habiten el planeta, des de la perspectiva dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En cada edició es treballa un o més dels 17 objectius adoptats per les Nacions Unides per al 2030, de la mà de diferents persones expertes. Els ODS tracten temes globals com la pobresa, l’educació, la salut, les energies, el medi ambient, les guerres i la pau; temes en els quals Visions d’un Món Desigual vol aprofundir.
Aquestes jornades s’organitzen conjuntament entre les universitats de Girona (UdG), de Lleida (UdL), de Tarragona (URV) i Pompeu Fabra (UPF).
En la sisena edició es treballarà l'ODS 7 - energia assequible i no contaminant amb la idea d'analitzar no només la realitat de la societat que ens envolta sinó també veure les propostes de transformació social per construir una societat justa, solidària, igualitària, inclusiva i sostenible.
L'energia és un dels factors més importants que contribueix al canvi climàtic i representa al voltant del 60% de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle. 3000 milions de persones encara depenen de les energies fòssils i 1 de cada 5 persones de la població mundial viuen sense electricitat. La vida de les persones depen de l'accés a l'energia no contaminant de forma equitativa i assequible.
Les jornades són totalment en línia de la mà de la plataforma ButxacaTV. Es poden seguir a través del Canal youtube de "Visions d'un Món Desigual
Per als estudiants de grau de la UdL aquesta activitat dóna dret al reconeixement d'1 crèdit ECTS (18,46€). Podeu apuntar-vos fent clic al següent enllaç
AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA TRANSVERSAL
- Assistència obligatòria com a mínim a 3 sessions de les jornades. Per controlar l'assistència caldrà identificar-se al xat i fer algun comentari durant les sessions.
- Ressenya crítica sobre el contingut abordat en les 3 sessions amb les següents característiques: Mínim 2 pàgines i màxim 3 pàgines amb Lletra Times New Roman 12 i espaiat senzill. Qualsevol treball copiat total o parcialment serà un suspens.
- Termini de presentació d'activitats al correu electrònic cooperacio@udl.cat : 31 de maig de 2023
Programa i sales de les visions
1a sessió virtual, dimarts 25 d'abril a partir de les 16.00 hores Atenció!! AVUI LA SESSIÓ COMENÇARÀ A LES 16.30H DEGUT A UN IMPREVIST QUE HA AFECTAT LA PERSONA CONFERENCIANT
Tema: "Energía ante el reto de la Agenda 2030"
Sala: https://www.youtube.com/watch?v=_8cH2Qb5bfU
A càrrec d'Antonio Turiel, científic i divulgador, llicenciat en físiques, matemàtiques i doctor en física teòrica. Des del 2004 treballa a l'Institut de Ciències del Mar del Centre Superior d’Investigacions Científiques a Barcelona.
2a sessió virtual, dimecres 26 d'abril a partir de les 16.00 hores
Tema: "La dimensió exterior de les polítiques energètiques europees. Conseqüències de la captura del negoci verd"
Sala: https://www.youtube.com/watch?v=qravr-aXWn8
A càrrec d'Alfons Pérez, enginyer tècnic en electricitat. Especialitzat en energia i clima. Màster en Sostenibilitat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). És investigador a l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i membre de la Xarxa per a la sobirania energètica (XSE).
3a sessió virtual, dimarts 2 de maig a partir de les 16.00 hores
Tema: "El cooperativisme d’energies renovables"
Sala: https://www.youtube.com/watch?v=hAKl5nTNORM
A càrrec de Yaiza Blanch, membre de l'equip tècnic de Som Energia des de 2013. Actualment treballa a l'equip de Transformació energètica i comunitat, dinamitzant els espais de participació de les sòcies i els punts de trobada amb la ciutadania.
4a sessió virtual, dijous 4 de maig a partir de les 16.00 hores
Tema: "Mirades ecofeministes sobre la sobirania energètica"
Sala: https://www.youtube.com/watch?v=LNemTYWHmR0
A càrrec de Blanca Bayas, llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració Pública, Llicenciada en Treball Social i Màster en Política Social i Mediació Comunitària. Investigadora de l'Observatori del Deute en Globalització i activista ecofeminista. El seu treball se centra en la defensa dels serveis públics, els comuns i les alternatives dels ecofeminismes i les economies feministes.
Aquesta activitat està relacionada amb els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible: