Visions d'un Món Desigual
ATENCIÓ: Es mostra la informació relativa al curs 2021/2022. La del curs 2022/23 s'actualitzarà properament.
Les Jornades 'Visions d’un Món Desigual' tenen per objectiu tractar temes transversals que abarquen els llocs i les persones que habiten el planeta, des la óptica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En cada edició es treballa al voltant d'un o més dels 17 objectius adoptats per les Naciones Unides per al 2030, de la mà de diferents persones expertes. Els ODS tracten temes globals com la pobresa, l’educació, la salut, les energies, el medi ambient, les guerres i la pau; temes en els quals Visions d’un Món Desigual vol aprofundir. Aquestes jornades s’organitzen conjuntament entre les universitats de Girona (UdG), de Lleida (UdL), de Tarragona (URV) i Pompeu Fabra (UPF).
Aquest any es treballarà l'ODS 8 sobre el treball decent i el creixement econòmic amb la idea no només d'analitzar la realitat de la societat que ens envolta sinó també veure les propostes de transformació social per construir una societat justa, solidària, igualitària, inclusiva i sostenible.
Les jornades són totalment en línia i a més de la comunitat universitària estan obertes a tothom. Per als estudiants de grau de la UdL aquesta activitat dóna dret al reconeixement d'1 crèdit ECTS (27,67€). Podeu apuntar-vos directament cliclant al següent formulari.
Es poden seguir a través del Canal youtube de "Visions d'un Món Desigual
1a) Sessió virtual 25 d'abril, a les 17h: "Decreixement i col·lapse"
A càrrec de Carlos Taibo, escriptor, editor i professor de Ciència Política i Relacions Internaciaonals de la Universitat Autònoma de Madrid. És membre del consell editorial de Sin Permiso des de la seva fundació el 2006 i ha publicat articles en mitjans de comunicació com el dirari Público. És autor de més de trenta llibres en espanyol i gallec, majoritàriament relatius a les transisions a Europa central i oriental contemporània, així com sobre temes geopolítics d'interès general.
2a) Sessió virtual 26 d'abril, a les 17h: "Lluita contra la precarietat laboral. Cap a la nova era del turisme"
A càrrec de Vania Arana, portaveu de las Kellys de Barcelona, una associació d'àmibit espanyol de cambreres de pis. El nom "Las Kellys" prové d'un popular joc de paraules: "la Kelly, la que neteja". Les seves reivindicacions comprenen des del dret a la jubilació anticipada fins a la vinculació de la categoria dels hotels a la qualitat del treball que generen, passant per la fi de les externalitzacions o l'augment de les inspeccions de treball.
3a) Sessió virtual 2 de maig, a les 17h: "Treball decent i immigració"
A càrrec de Ferran Camas, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social i Director de la Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la Universitat de Girona. Expert internacional en matèria d'ocupació i treball pel projecte Europeu Socieux+. La seva tasca investigadora s'ha centrat en els àmbits d'immigració i de mercat de treball; ocupació i formació professional; Dret Social de la Unió Europea i lliure circulació de treballadors; condicions de treball i seguretat i salut laboral; i finalment, repartiment de competències entre Estat i comunitats autònomes en matèria de relacions laborals.
4a) Sessió virtual 3 de maig, a les 17h: "De l'ocupació als treballs: una mirada des de la perspectiva de gènere"
A càrrec de Sara Moreno, professora de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT-UAB) i de l’Institut d’Estudis del Treball (IET-UAB). Les seves principals línies d’investigació s’emmarquen en el camp de la sociologia del treball, la sociologia del temps i la sociologia del gènere especialitzant-se en l’anàlisi de la feina, el temps i la vida quotidiana, amb especial atenció a les desigualtats socials, el benestar i les polítiques públiques. Ha escrit junt amb Vicent Borràs el llibre Que teletreballin ells. Aprenentatges de pandèmia més enllà de les obvietats"(2021) on analitzen el fenomen del teletreball i la pandèmia.