Estratègia Digital a la Universitat de Lleida
Descarregar pdfLa transformació digital de la Universitat de Lleida constitueix una de les set palanques de canvi sobre les quals es vol construir la UdL del futur. Atès el caràcter transversal i l’alt component tecnològic, en paral·lel al procés d’elaboració del Pla Estratègic de la UdL, s’ha treballat en la construcció d’una estratègia específica per a la digitalització de la UdL.
Aquest procés s’ha desenvolupat seguint un procediment anàleg, partint d’una anàlisi de la situació actual, proposant objectius de futur, fent una proposta inicial oberta a un procés participatiu amb els diferents agents implicats per donar lloc a uns grans objectius i a unes línies d’actuació concretes per als propers anys. Els grans objectius queden recollits en l’eix 19, Digitalització: comunitat universitària, ecosistema TIC, sistema d’informació, de forma que l’estratègia digital queda integrada en l’estratègia global de la institució. Cadascuna de les 4 línies de l’eix 19 constitueix un objectiu de l’estratègia digital que planteja un conjunt total de 21 línies d’actuació que es presenten a continuació:
LA83. Millorar l’experiència d’estudiants i persones interessades per augmentar la satisfacció en l’aprenentatge i vivència universitària, tot incrementant el prestigi de la Universitat.
LA83.1. Aplicar metodologies d’ensenyament-aprenentatge actives, combinades amb l’ús d’instal·lacions i equipaments especialitzats per aconseguir professionals de qualitat.
LA83.2. Oferir tràmits específics i àgils per garantir una interrelació estudiant-institució còmoda i disponible a qualsevol hora des dels seus dispositius digitals.
LA83.3. Capacitar els estudiants en competències digitals.
LA83.4. Integrar un sistema de difusió i comunicació basat en perfils, per no col·lapsar amb informació irrellevant, atenent a les necessitats i preferències, incorporant avisos preventius personalitzats.
LA83.5. Incorporar el disseny universal per garantir l’atenció a la diversitat funcional.
LA83.6. Dotar els campus de serveis digitals complementaris per facilitar la participació en les activitats diàries.
LA84. Optimitzar l’experiència de treball del personal (PDI i PAS) per avançar cap a l’eficiència i la col·laboració i fer créixer la seua motivació i satisfacció.
LA84.1. Redefinir procediments per simplificar-los i centrar-se en allò que aporta valor.
LA84.2. Automatitzar les tasques més mecàniques.
LA84.3. Dotar d’eines adequades per al desenvolupament de les seues feines i que facilitin la interrelació amb els companys i el treball en equip en diferents grups de treball.
LA84.4. Capacitar el PAS i PDI en competències digitals convenients per als seus llocs de treball.
LA84.5. Oferir tràmits específics i àgils per garantir una interrelació empleat-institució còmoda i disponible a qualsevol hora.
LA84.6. Incorporar un sistema de difusió i comunicació basat en perfils, per informar-los d’allò que sigui del seu interès atenent a les seues necessitats.
LA85. Impulsar l’ecosistema TIC per desenvolupar la UdL de la nova dècada.
LA85.1. Millorar el conjunt de sistemes d’informació i la seua intercomunicació, per facilitar tant al PAS com al PDI les seues tasques diàries. Cal incloure els sistemes que permeten la relació amb els estudiants i amb el sector empresarial i institucional de l’entorn.
LA85.2. Afavorir la relació amb organitzacions externes, mitjançant l’ús d’estàndards d’intercanvi de dades.
LA85.3. Donar suport a les eines d’anàlisi de la informació per a la presa de decisions garantint dades fiables, mitjançant una governança de les dades que les identifiqui, les defineixi, en calculi el valor i el validi.
LA85.4. Desenvolupar la internet de les coses (IoT), per interconnectar amb el món físic i recollir dades que permetin preveure estalvis en costos, una major eficiència, evitar situacions de perill, etc.
LA85.5. Fer evolucionar adequadament les infraestructures TIC sobre les quals ha d’operar la UdL digital.
LA86. Consolidar la presa de decisions basada en l’anàlisi de la informació per entendre la realitat que ens envolta, preveure les necessitats i així contribuir molt millor al nostre territori.
LA86.1. Introduir la dimensió estratègica a l’explotació de la informació de l’organització i així millorar la presa de decisions.
LA86.2. Establir aquelles línies estratègiques de la Universitat per extreure informes que reflecteixin el valor que la UdL pot aportar al sistema universitari en general, i al seu territori en particular (Business Intelligence).
LA86.3. Reforçar la transparència.
LA86.4. Definir els models predictius per elaborar les estimacions corresponents que permetin resoldre els problemes abans que es produeixin
(Business Analytics).
LA86.5. Utilitzar i automatitzar la informació per fer difusió de la UdL.