La UdL incorpora un investigador ICREA especialista en Intel·ligència Artificial

João Marques-Silva s'adhereix a l'Escola Politècnica Superior i el GREiA

Descarregar pdf
joao EPS2
L'expert, al seu despatx de l'EPS / Foto: UdL
La Universitat de Lleida (UdL) compta des d'aquest mes d'abril amb un nou investigador ICREA, especialista en Intel·ligència Artificial (IA). Es tracta del portuguès João Marques-Silva, que s'ha incorporat al departament d'Enginyeria Informàtica i Disseny Digital i al grup de recerca GREiA, tots dos de l'Escola Politècnica Superior (EPS). Marques-Silva ha estat director de recerca a l'Institut d'Investigació Informàtica de Toulouse (IRIT), a França, i investigador principal de la Càtedra ANITI sobre Explicació de l'aprenentatge profund i Verificació (DeepLEVER) a la mateixa institució. És el primer ICREA que s'adhereix a l'EPS; que compta amb dos ICREA Academia, Luisa F. Cabeza i Daniel Chemisana. 
 
João Marques-Silva, doctorat per la Universitat de Michigan (EUA), ha estat professor d'informàtica a la University College Dublin (Irlanda), la Universitat de Southampton (Regne Unit) i la Universitat de Lisboa (Portugal). És un dels investigadors destacats en el raonament formal automàtic. L'any 2009 va aconseguir el premi Computer Aided Verification (CAV) per les seues contribucions fonamentals al desenvolupament de solucionadors de satisfacció booleans d'alt rendiment. "Es tracta d'un programa per accelerar la resolució de problemes amb condicions o restriccions, com ara establir l'horari de torns d'un hospital amb desenes de treballadors", expliquen. En els darrers anys, Marqués-Silva ha estès el seus interessos de recerca cap als sistemes d'aprenentatge automàtic, sobre l'aplicació de mètodes de raonament formal per explicar les prediccions dels models d'aprenentatge automàtic i per calcular models interpretables.
 

Actualment, la UdL té dos professors i investigadors ICREA més, tots dos a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV). Es tracta de Gustavo Slafer, especialista en fisiologia de cultius, i Paul Christou, expert en biotecnologia aplicada, que es van incorporar el 2004. La Facultat de Lletres va comptar amb el lingüista nord-americà David Block entre 2012 i 2019. Els ICREA Academia, a banda de Cabeza i Chemisana, són Carolina Villacampa, de la Facultat de Dret, Economia i Turisme; Flocel Sabaté, de Lletres; i Ferran Barbé, de la Facultat de Medicina.