Activitats
Descarregar pdfActivitats en terceres llengües a la UdL
Sessions de cinema en anglès a l'Espai Funatic
Des de l'octubre de l'any 2018 estem duent a terme unes sessions de cinema en anglès a l'Espai Funatic organitzades per l'Institut de Llengües. Aquestes sessions estan obertes a tota la comunitat universitària, als alumnes de l'Escola d'Idiomes de la UdL i als inscrits a la Borsa d'Intercanvi Lingüístic.
Al mes de novembre es va projectar la pel·lícula Mandy, dirigida per Panos Cosmatos, que ha obtingut el premi a la millor direcció al Festival de Sitges 2018. Entre el repartiment destaca la presència de Nicolas Cage.
Al mes de desembre, la pel·lícula escollida va ser The Beatles: Eight Days a Week. The Touring Years, de Ron Howard. Documental i música.
Aquestes sessions tindran continuïtat els propers mesos. Us avancem les dates. Totes les sessions seran en dijous.
- 14 de febrer de 2019
- 21 de març de 2019
- 11 d'abril de 2019
- 2 de maig de 2019
Totes les sessions seran en versió original amb subtítols en anglès i al final de la sessió hi haurà una mica de col·loqui sobre la pel·lícula.
Lloc: Espai Funatic
Hora: 20 h
Properament farem saber els títols de les pel·lícules i la manera d'inscriure's.
Activitats d'acollida lingüística i cultural
Participació en un assaig dels castellers Los Marracos de la UdL (25 d'octubre de 2018)
Un dels objectius de l'acollida és donar a conèixer la realitat cultural catalana als nouvinguts. Els castellers, per exemple, és una de les tradicions arrelades al territori i que volem que els estudiants de mobilitat puguin gaudir de primera mà.
Un petit grup d'estudiants i voluntaris lingüístics van visitar els castellers Los Marracos de la UdL el passat 25 d'octubre i van participar en l'assaig com si fossin uns castellers més.
Visita guiada en català a la fàbrica San Miguel (29 de novembre de 2018)
Entre les activitats programades per als estudiants nouvinguts de cada semestre, ens agrada programar activitats en català per als estudiants dels cursos d'A1 i A2 i també per a aquells estudiants de mobilitat que, tot i que no fan cap curs, es veuen capaços de seguir una visita guiada en català.
Un grup d'estudiants dels cursos, juntament amb voluntaris lingüístics, van fer una visita en català molt entretinguda a la fàbrica San Miguel de Lleida.
Sortida al monestir de Vallbona de les Monges i a la cooperativa l'Olivera (1 de desembre de 2018)
Una de les funcions del Voluntariat Lingüístic és donar a conèixer el territori, el patrimoni i la cultura catalana. Una bona manera de fer-ho és oferir als estudiants nouvinguts activitats que complementin el seu aprenentatge de la llengua catalana. La visita en català al monestir de Vallbona de les Monges i a la cooperativa l'Olivera s'adiu al doble objectiu d'aprendre la llengua catalana alhora que es coneix la realitat cultural i social catalana.
Dotze estudiants de mobilitat i set voluntaris lingüístics van fer aquesta ruta, que combinava la descoberta del monestir cistercenc femení de Vallbona de les Monges amb l'elaboració del vi i l'oli a la cooperativa l'Olivera, que ocupa persones amb discapacitats psíquiques.
Sopar internacional de Nadal (12 de desembre de 2018)
Com cada any, el Voluntariat Lingüístic organitza un sopar de Nadal per donar a conèixer les tradicions catalanes d'aquestes dates alhora que els estudiants de fora ens expliquen les seues. Per començar, cada estudiant nouvingut porta menjar típic del seu lloc d'origen perquè puguem fer-ne un tast. A l'inici del sopar ens expliquen com està cuinat: ingredients, cocció... És una manera d'enriquir-se mútuament.
A banda de la part gastronòmica, també van poder cagar el tronc, cantar nadales... I vam animar els estudiants de fora que ens expliquessin com celebraven aquestes festes.
Com a cloenda de l'activitat, es va obsequiar tots els participants amb un diccionari de butxaca bilingüe, català-una altra llengua.
Formació per als voluntaris lingüístics
Taller d'Iniciació al Portuguès
Enguany, com a novetat en la formació per als voluntaris lingüístics, tenint en compte el gran volum d'estudiants de mobilitat procedents de Brasil, i per tant, parlants de portuguès, s'ha volgut que els voluntaris tinguessin unes primeres nocions d'aquesta llengua, per així atendre i acollir millor els estudiants que venen d'aquesta zona.
El taller, impartit per la professora Ieda Oliveira Damascena, es va dur a terme durant quinze hores, dividides en cinc sessions, el divendres a la tarda (9, 16, 23 i 30 de novembre i 14 de desembre).
Per les impresions dels membres del Voluntariat Lingüístic que van seguir tot el taller, sembla que l'experiència ha estat molt profitosa. Hi van assistir un total de quinze persones.
Taller de Llengua de Signes Catalana i Taller Idees per Practicar Català amb la Parella Lingüística
El Taller de Llengua de Signes Catalana es va fer durant dos dissabtes, amb un total de deu hores de formació (10 i 17 de novembre de 2018), a càrrec de Marisa Alvarado i Ignasi Martín, de l'associació lleidatana Junts Trenquem Barreres. Enguany hem fet la segona edició d'aquest taller adreçat al Voluntariat Lingüístic de la UdL. Hi van participar cinc voluntaris lingüístics.
L'altre taller, Idees per Practicar Català amb la Parella Lingüística, va durar quatre hores i es va realitzar el dissabte 24 de novembre de 2018. a càrrec de Jordi Pujol Nadal, tècnic lingüístic de la UPC. En aquest taller es va reflexionar sobre la funció del Voluntariat Lingüístic i es van planificar estratègies per crear activitats al voltant de la pràctica de català amb els estudiants nouvinguts. Hi van participar cinc voluntaris lingüístics.