Una bateria feta amb sal que pot emmagatzemar escalfor per a una llar durant mesos

Amb Luisa Cabeza, directora de l'Institut Politècnic d'Innovació i Recerca en Sostenibilitat de la Universitat de Lleida

Una bateria feta amb sal que pot emmagatzemar escalfor per a una llar durant mesos. Amb Luisa Cabeza, directora de l'Institut Politècnic d'Innovació i Recerca en Sostenibilitat de la Universitat de Lleida

Una bateria relativament petita pot arribar a donar calefacció per a quatre o sis mesos en un país com el nostre, amb moltes hores de sol diàries. La gran novetat és "que pot emmagatzemar aquesta escalfor mesos, fins i tot anys", explica Luisa Cabeza, directora de l'Institut Politècnic d'Innovació i Recerca en Sostenibilitat de la Universitat de Lleida i responsable d'aquest projecte europeu que lidera la institució lleidatana. És a dir, podríem guardar la calor de l'estiu per utilitzar-la a l'hivern.

La clau és una sal especial, molt semblant a la sal comuna. "El que fem és aprofitar la seva propietat per absorbir aigua i retornar l'aigua altre cop. Per fer aquest procés necessita captar calor i deixar-la anar", explica Cabeza.

Però no és tan fàcil com això, és clar. Perquè la sal absorbeixi aigua, capti calor, la deixi anar i desprengui calor, s'ha de fer en un aparell especial, un bescanviador de calor. "S'ha hagut de desenvolupar molt bé aquest component perquè la sal ens funcioni durant molts cicles, perquè volem que el sistema duri molts anys", destaca la científica.

 

Més informació:

Telenotícies Comarques / 21/05/2023