Voluntariat i Salut Mental: eixamplem les mirades

XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut

Sota el títol ‘Voluntariat i salut mental: eixamplem les mirades’, la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) organitza la XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut, que tindrà lloc aquest 14 i 15 d’octubre a la Universitat de Lleida (UdL). Es pretèn reflexionar sobre els transtorns mentals en la nostra societat i l'estigma que hi associem. La idea es proporcionar capacitats i eines per combatre aquesta xacra reinvindicant la importància del voluntariat en la salut. Els objectius de la jornada són:

  • Fer transversal la realitat de la salut mental per tal que deixi progressivament de considerar-se un aspecte a treballar només per part de les organitzacions que es dediquen expressament a aquest àmbit d'intervenció.
  • Dotar les persones voluntàries, responsables de voluntariat, professionals de salut i alumnat universitari d’eines útils per millorar la seva tasca diària.
  • Compartir recursos, perspectives, estratègies, bones pràctiques i sabers sobre salut mental entre les entitats socials i els centres de salut, per atendre de forma més acurada les persones.
  • Sensibilitzar contra l’estigma les entitats socials i els centres de salut per afavorir l'accessibilitat dels programes de voluntariat

Programa

(Podeu descarregar el programa complert clicant al següent enllaç)

Els actes presencials se celebraran a l’Edifici Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, situat al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida (C. Jaume II, 67).

  • Dijous 13 d’octubre (activitat complementària)

El dijous 13 d’octubre s’escalfaran motors per a la Jornada amb el cinefòrum de la pel·lícula ‘Desfent nusos’ que ha organitzat Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

  • Divendres 14 d’octubre (sessió presencial)

La Jornada del divendres 14 d’octubre al matí serà en format presencial i es retransmetrà en streaming.  Començarà amb la benvinguda institucional i seguirà amb la ponència ‘Les diferents cares de l’estigma en salut mental’, a càrrec de la psiquiatra i directora de Centre de l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, la doctora Ester Castan. Tot seguit, es podrà gaudir d’una taula rodona de programes de voluntariat per conèixer bones pràctiques i casos d’èxit de voluntariat i salut mental.

A continuació se celebrarà un diàleg interdisciplinari on cada ponent compartirà alguns aspectes de la cura de la salut mental propis de la seva disciplina i de la seva experiència. El diàleg permetrà reflexionar conjuntament sobre com construïm un model de cura transversal en salut mental on el voluntariat es col·loca com a agent complementari i necessari.

A la tarda es desenvoluparà en format presencial un taller que portarà per títol ‘Què pots fer tu per trencar l’estigma?’. Serà una trobada presencial per pensar sobre el tracte que donem a les persones amb trastorn mental i s’adquiriran eines per fer-ho d’una forma no discriminatòria.

  • Dissabte 15 d’octubre (online)

El matí del dissabte 15 d’octubre serà en format virtual i s’hi celebraran dos webinars per tal de debatre sobre l’equilibri entre el dret al benestar de les persones ateses i el dret a fer voluntariat, i per adquirir eines per acompanyar amb més atenció a joves en els seus recorreguts de cura de la seva salut mental. En concret, tindran lloc els següents tallers virtuals:

– Com he d’estar per fer voluntariat?

– Eines pràctiques pel voluntariat en salut mental amb joves

 A qui s’adreça

La Jornada s’adreça a persones voluntàries, responsables de voluntariat, professionals de la salut, alumnat i professorat universitari, i persones i organitzacions interessades en la temàtica.

Per a l'alumnat de la Universitat de Lleida aquesta activitat està reconeguda amb un crèdit de matèria transversal.

Inscripcions

La inscripció és gratuïta a través del formulari. L’aforament és limitat i cal inscripció a tots els actes (tant pels de format presencial com virtual i per a la retransmissió en streaming) excepte el del dijous 13 d’octubre.

Per obtenir la matèria transversal:

Si ets estudiant de la UdL Campus Lleida, recorda que per obtenir els crèdits de la matèria transversal has de participar presencialment a totes les activitats del divendres 14 al matí i virtualment a totes les activitats del dissabte 15 al matí. El divendres s'efectuarà control d'assistència a la porta de l'auditori i el dissabte control d'assistència virtual. En cas de no assistir a la totalitat de les activitats en el format demanat, no es procedirà al reconeixement de crèdits.

A més caldrà, presentar , a l'adreça de correu electrònic cooperacio@udl.cat, una memòria (màxim 2 pàgines) sobre una de les organitzacions que participen a la jornada, en qualitat de ponents o formadores.

Aquesta haurà de contenir els apartats següents:

- Quina és la missió / valors  de l'organització?

- Quins objectius pretén aconseguir?

- Què t'ha sorprès d'aquesta organització?

- L’organització treballa en xarxa amb altres entitats o serveis de salut mental? Si és que sí, ens pots fer un exemple concret?

 La data límit d’entrega és el 15 de novembre.

L'opció d'obtenir els crèdits seguint les activitats del divendres al matí via streaming és vàlida NOMÉS per l'estudiantat de la UdL Campus Igualada i de la UdG.

La informació de la Jornada es pot seguir a través de la web voluntaris.cat i de les xarxes socials amb l’etiqueta #VolSalut22.

Aquesta activitat està relacionada amb els ODS: