Reclamen la prohibició del diclofenac per danys als carronyaires

En un article a Science encapçalat per l'investigador de la UdL Antoni Margalida

Descarregar pdf
voltor-JordiBas-UdL
El voltor és el més amenaçat per aquest fàrmac Foto: Jordi Bas
Un equip internacional de científics, encapçalat per l'investigador de la Universitat de Lleida (UdL) Antoni Margalida, advoca per la prohibició de l'ús veterinari del diclofenac, un antiinflamatori no esteroide que posa en perill altres espècies salvatges com ara els voltors contaminant la cadena alimentària. Així ho han fet palès en un article que acaba de publicar la prestigiosa revista Science. L'escrit veu la llum a les portes que l'Agència Europea de Medicaments faci les seues recomanacions a la Comissió Europea sobre l'ús del diclofenac a la ramaderia.
 

Aquest fàrmac és un relaxant muscular indicat per reduir inflamacions i com a analgèsic. El seu ús en animals està prohibit a l'Índia, Pakistan, Nepal i Bangladesh després que els experts comprovessin que era la causa de la mortaldat massiva d'aus rapinyaires a la dècada dels 90, portant tres espècies al caire de l'extinció. I és que les traces de medicament presents als cadàvers del bestiar poden causar fallades renals agudes i fins i tot la mort d'ocells com els voltors.

Espanya va autoritzar al 2013 el màrqueting del diclofenac com a medicament veterinari per tractar bestiar boví, porcí i equí. Margalida recorda que l'Estat espanyol acull el 95% dels voltors de tota la Unió Europea, així com la totalitat d'àligues imperials ibèriques i una important població de milans reials. "Aquestes aus eliminen més de 8.000 tones de carcanades a l'any, ajudant al control de malalties i plagues, i estalviant un milió i mig d'euros", assegura aquest expert de la UdL.

Els 18 investigadors que signen l'article, de 9 països diferents d'Europa, Amèrica i Àfrica,  defensen una aproximació global i holística al problema de la contaminació ambiental que generen els medicaments d'ús veterinari, amb un major diàleg entre tots els sectors socials i programes similars als proposats pels fàrmacs d'ús humà i els cosmètics. En aquest sentit, recorden que a la Unió Europea es comercialitzen uns 2.000 medicaments veterinaris dels què mai s'ha comprovat completament l'impacte ambiental. Altres antiinflamatoris no esteroides que poden posar en risc altres espècies d'aus carronyaires a través de la contaminació ambiental, segons els experts, són el ketoprofén, el carprofen i el flunixin.

Altres entitats, com ara la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura o BirdLife International, han demanat el suport de la Comissió Europea per a la retirada del diclofenac a nivell mundial. Els ecologistes asseguren que aquest medicament contravé la legislació mediambiental i que existeixen altres fàrmacs semblants menys perjudicials per a la biodiversitat, com ara el meloxicam.

Més informació

Accés a l'article One Health approach to use of veterinary pharmaceuticals

Notícies relacionades

Oficina de Premsa UdL / 08/05/2014
El conflicte entre ramaders i voltors, més mediàtic que real

Oficina de Premsa UdL / 22/10/2012
La població de voltor lleonat podria disminuir un 75 per cent en els propers 20 anys

Més continguts

National Geographic / 15/10/2015
The Vultures This Man Loves May Soon Disappear