Matemàtiques i enginyeria al servei dels més desfavorits

Una vintena d'experts internacionals participen a la UdL en una trobada sobre desenvolupament

Descarregar pdf
trobadadesenvolupamentUdL
La comunitat d'Huapra, amb què treballa la UdL / Foto: Lluís Miquel Pla
Optimitzar les energies renovables a les illes del Pacífic - actualment massa depenents dels combustibles fòssils-, millorar la distribució de les reserves de sang als hospitals de Tailàndia, incrementar la participació a les comunitats rurals de Tanzània o planificar el transport públic a la Xina. Aquests són alguns dels projectes que es posaran sobre la taula demà i divendres a la Universitat de Lleida (UdL), en el marc de la Conferència Internacional d'Investigació Operativa en Països en Desenvolupament. Hi participen una vintena d'experts en models de decisió per resoldre problemes reals. Provenen dels àmbits de l'enginyeria i les matemàtiques.

La Federació Internacional de Societats de Recerca Operativa (IFORS), amb 30.000 membres arreu del món, i el Grup Europeu de Recerca Operativa per al Desenvolupament (EWG ORD) impulsen aquesta trobada, que té com a objectiu millorar la col·laboració dels investigadors per "aconseguir canvis significatius que ajudin els països en vies de desenvolupament", segons destaquen els organitzadors. A la UdL es donaran cita especialistes d'Espanya, el Regne Unit, Eslovàquia, els Estats Units, Mèxic, Argentina, Xile, Perú, Austràlia, Nova Zelanda, Turquia, Xina i l'Índia.

La Universitat de Lleida desenvolupa una aplicació informàtica per millorar el sistema agrari de la comunitat indígena d'Huapra, als Andes del Perú. Es tracta d'un projecte de cooperació amb la Universitat Nacional Santiago Antúnez de Mayolo, liderat pel professor de la UdL Lluís Miquel Pla, que també coordina aquesta Conferència Internacional. La iniciativa compta amb el suport de  l'Oficina de Desenvolupament i Cooperació del Vicerectorat de Relacions Internacionals de la UdL.

Més informació

International Conference on OR for development, ICORD 2014. The art of modelling, the challenges of implementation. 

Notícies relacionades

La UdL impulsa un model de desenvolupament agrari sostenible als Andes peruans (08/01/2014)