Les temàtiques socials, un dels eixos de la Universitat d'estiu

En total s'ofereixen 65 cursos a 17 municipis de Lleida, 1 de Girona i 1 de Barcelona

Descarregar pdf
CartellUniversitatEstiuUdL2019
Cartell de la Universitat d'estiu de Roser Matas
Dinàmiques de resistència no violenta contra diferents tipus d'opressió, problemes i reptes que existeixen per assolir el dret universal a la salut, propostes per entendre i combatre la marginalitat, l'exclusió i la discriminació o com lluitar activament contra el maltractament i l'abús sexual infantil, són algunes de les temàtiques socials que s'abordaran en la 27a Universitat d'Estiu de la UdL, un dels eixos de l'edició d'enguany.
 
En total s'han programat 65 cursos -2 són semipresencials i 8 virtuals- de diversos àmbits, com ara la salut, l'educació, la història, la gestió del patrimoni, el teatre, la música, la fotografia, el medi ambient, l'energia, la gestió empresarial i les noves tecnologies, que tindran lloc en 17 municipis de Lleida, 1 de Barcelona i 1 de Girona.
 
Entre ells, el de Menjar i beure a l'Edat mitjana, que a més d'historiadors comptarà amb el cuiner Josep Lladonosa o el periodista especialista en pa, Ibán Yarza; el de Com ens afecta la música: aplicacions en els àmbits de la salut, l'educació i el màrqueting, a càrrec del doctor en comunicació, enginyer i músic, Jordi A. Jauset Berrocal; el d'Educació de la veu per a docents, amb els cantants Javier Prieto i Sheila López (Norma Desmond); el de Transició energètica i estalvi per al consumidor, on s'ensenyarà a aprofitar les dades que enregistren els comptadors digitals per comparar les tarifes que hi ha al mercat; el dedicat a la Impressió de peces 3D o el de República, guerra i postguerra que se centrarà en les persones que van ser represaliades i que van haver d'exiliar-se.

Tornen, entre altres, una nova edició d'Art i territori a Agramunt, de les fundacions Viladot i Guinovart, el curs d'altes capacitats intel·lectuals de la fundació FANJAC, així com el d'intervenció assistida amb animals, el dedicat a la pedra seca, el d'arqueologia a Vilars que aquest cop inclou el jaciment del Gebut a Soses, així com els cursos de llengües (anglès, italià, català i xinès).
 
Tots els cursos programats per aquesta edició apleguen més 250 professors i se celebraran, la majoria, entre el 25 de juny i el 19 de juliol, tot i que n'hi ha un programat al juny, un a l'agost, un al setembre i un altre a l'octubre.  Dels 65, 32, es duran a terme a Lleida, i 7, a La Seu d'Urgell, la seu més antiga dels cursos de la Universitat d'Estiu. Els altres municipis que acullen cursos seran Tremp, Isil, Igualada, Agramunt, Alcoletge, Juneda, La Granadella, Torrebesses, Arbeca, La Granja d'Escarp, Solsona, Balaguer, Ós de Balaguer, Esterri d'Àneu i, per primer cop, Soses, Cervera i Besalú (Girona). Aquí se celebra l'International Course Medieval Music Performance que enguany s'inclou al programa de la Universitat d'Estiu.

La matrícula comença el proper 9 de maig i romandrà oberta fins a la data d'inici de cada curs. Les persones que es matriculin abans del 15 de juny tindran descomptes. A l'espera de les dades d'enguany, la Universitat d'estiu suma ja 14.130 alumnes en els 732 cursos realitzats al llarg dels darrers 26 anys de trajectòria. L'edició de 2018 va arribar als 910 participants repartits en 53 cursos.