'La crisi de la Covid-19 obre expectatives optimistes per a la ruralitat'

Presenten el nou Atles del Món Rural desenvolupat per geògrafs de la UdL

Descarregar pdf
atlesruralaldoma
Ignasi Aldomà en un moment de la presentació. FOTO: UdL
"A diferència dels desencadenaments força negatius de la crisi del 2008, en la crisi de la COVID-19 s'obren expectatives força optimistes per a la ruralitat". Aquesta és una de les conclusions de l'Atles del món rural 2022: Despoblament o revitalització, desenvolupat per geògrafs de la Universitat de Lleida (UdL), que argumenta que les restriccions a la mobilitat, unides a altres circumstàncies tecnològiques i culturals, obren la porta a un transvasament d'activitats i població cap a les àrees rurals, que es pot veure afavorit pel fre a la globalització i les exigències mediambientals planetàries.
 
La seu de l'Associació Catalana de Municipis, una de les promotores juntament amb l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya i l'Associació de Micropobles de Catalunya de la publicació, ha acollit avui la presentació de l'Atles realitzat per Ignasi Aldomà (professor emèrit de la UdL), Josep Ramon Mòdol (Servei de Cartografia i SIG de la UdL), amb la col·laboració amb Ramon Morell (exprofessor de la UdL). 
 
Aldomà ha explicat que en plena pandèmia les activitats agràries "se n'han sortit prou bé", no només per la solidesa del sector, sinó per les produccions ecològiques i de qualitat, que ha qualificat de decisives per a les contrades menys poblades del país.
 
En aquest sentit, ha apuntat que s'obren alternatives productives per a joves i nous pagesos en l’agricultura social i urbana. Però no només es presenten oportunitats en el sector agroalimentari, forestal, la generació d'energia o altres activitats industrials, sinó en el desenvolupament dels comerços, la restauració, l'hoteleria i els serveis en general, tant de caràcter privat com públic.
 
El geògraf també ha remarcat que recentment, les petites poblacions rurals s'han vist afavorides per un flux de persones relacionat amb el teletreball, una oferta laboral específica (de tipus generalment turístic) i una opció de vida pels valors rurals. A tot això cal sumar, que els petits municipis han donat mostres d’una gran contenció econòmica i capacitat de gestió, però al mateix temps es veuen limitats per la manca de capacitat inversora relacionada també amb la legalitat vigent, ha afegit.
 
Dels 947 municipis en què s'organitza Catalunya, 736 no arriben als 5.000 habitants i 612 no arriben als 100. Aquests municipis  tot just arriben al 10% dels 7.763.362 catalans empadronats (a 1 de gener del 2021), però representen les dos terceres parts de la superfície del país i de les seues institucions municipals de base. ""Les àrees rurals cobreixen necessitats essencials per al conjunt de la població i compleixen funcions imprescindibles per al desenvolupament del conjunt de Catalunya", ha conclòs.
 
L'Atles del món rural 2022 ha analitzat variables que ja van ser treballades de manera incipient en els Atles de la nova ruralitat (2009, 2015) -ambdós editats per la Fundació del Món Rural i desenvolupats també per experts del departament de Geografia i Sociologia de la UdL-, com ara les migracions i el creixement econòmic, els serveis i el benestar a les àrees de feble densitat, l'evolució socioeconòmica, el despoblament per davall de la divisió municipal o perspectives locals versus perspectives comarcals, entre d'altres.
 
El document inclou més de 140 mapes i una seixantena de gràfics agrupats en nou capítols que aborden des de la demografia i la societat, les activitats agràries, el sector terciari i el turisme, treball i atur, passant per les infraestructures i equipaments, el territori i el medi o la governança i els poders locals. 
 
"Les dinàmiques socioeconòmiques recents ens mostren la Catalunya rural, formada per les àrees del país poc poblades, naveguen entre les aigües de la recessió i el risc de despoblament, d'una banda, i les de la recuperació socioeconòmica i el repoblament, de l'altra. Les cartes, en aquest sentit, no estan encara donades, i cada ruralitat s’haurà d’atendre als propis recursos, a la capacitat d’iniciativa o a la confluència de determinats astres. Acotar i mirar de superar aquests reptes són els objectius d'aquest Atles", expliquen els seus promotors.
 

Continguts relacionats

Vídeo de l'acte de presentació de l'Atles del món rural 2022