La UdL organitza per primer cop a Espanya el congrés internacional de genètica animal

Més de 700 investigadors de 61 països posaran en comú les seues recerques durant 5 dies

Descarregar pdf
vaques2
Boví i porcí, dos dels sectors presents / Foto: ETSEA-UdL
Més de 750 experts en genètica animal i biotecnologia de tot el món es donaran cita a partir de dilluns vinent a la capital del Segrià, en el marc de la 37a Conferència de la International Society for Animal Genetics (ISAG) que organitza la Universitat de Lleida (UdL). Provenen de 61 països dels cinc continents, com ara Alemanya, els Estats Units, Xina, Austràlia o Sud-àfrica. La trobada de caràcter biennal, que se celebra per primer cop a l'Estat espanyol, servirà per posar sobre la taula temes relacionats amb tot tipus de bestiar, incloent els animals de companyia, l'aqüicultura o altres espècies d'interès econòmic com els dromedaris, les alpaques o els coloms.
 
El congrés s'articula al voltant de 21 sessions temàtiques i 12 ponències magistrals. Eines d'edició genòmica, epigenètica animal, relacions entre la genètica i la resposta immune a les malalties o genètica forense són només alguns dels àmbits que tractaran els experts, tant d'universitats com d'empreses, entre els dies 8 i 12 de juliol en diferents espais de la Llotja de Lleida.
 
El grup de recerca en Millora Genètica Animal de la UdL hi presenta 8 comunicacions sobre com optimitzar l'ús de les noves tècniques de seqüenciació i d'expressió gènica per la predicció de caràcters relacionats amb la qualitat de la carn de porc i dels seus productes derivats. També descriuen els marcadors genètics per millorar la resistència als avortaments induïts a les truges pel virus de la síndrome respiratòria i reproductiva porcina (PRRSV). Un altre treball, en col·laboració amb el grup de Patologia Animal, se centra en les mutacions genètiques relacionades amb poliposis intestinal familiar en gossos.
 
Entre les xerrades centrals destaca la d'una titulada de la UdL que actualment treballa a Austràlia. Marina Naval-Sánchez parlarà dels Elements reguladors interespècie en animals de granja. En aquestes ponències magistrals també participa la investigadora sud-africana Farai Catherine Muchadeyi, centrada en identificar les característiques adaptatives associades a les espècies ramaderes d'ambients agrícoles marginats. La seua xerrada anirà sobre l'Aplicació dels enfocaments genòmics als països en desenvolupament.
 
Un altre dels ponents és l'investigador Cédric Notredame, coautor del llibre Bioinformatics for Dummies, que actualment treballa al Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona. La seua xerrada tractarà la Conservació de senyals reguladors i estructures 3D en el genoma dels animals. El professor de la Universitat de Wisconsin-Madison (Estats Units), Hasan Khatib, se centrarà en els efectes epigenètics transgeneracionals de la nutrició paterna i materna sobre fenotips de les següents generacions del bestiar boví i l'investigador de l'Institut de Zoologia de Xina, Li Menghua, en l'aplicació de l'anàlisi d'ADN antic a l'estudi de la domesticació del bestiar.

MÉS INFORMACIÓ:

Programa científic de la trobada


NOTÍCIES RELACIONADES:

La Societat Internacional de Genètica Animal tria la UdL per al congrés de 2019