La UdL coordina a Gandia l'exposició del cinquè centenari de Sant Francesc de Borja

El catedràtic Ximo Company és el responsable del projecte, que aplegarà pintures dels segles XVI i XVII

Descarregar pdf
palauducal
L'objectiu de l'exposició és exhibir l'extraordinària riquesa creativa de la plàstica espanyola dels Segles d'Or, mantenint com a fil conductor la figura de Sant Francesc de Borja i el radi de la seua acció política, social, cultural i espiritual

 L'objectiu de l'exposició és exhibir l'extraordinària riquesa creativa de la plàstica espanyola dels Segles d'Or, mantenint com a fil conductor la figura de Sant Francesc de Borja i el radi de la seua acció política, social, cultural i espiritual

 
versió en català
La Universitat de Lleida dissenyarà, gestionarà i realitzarà l'exposició commemorativa del cinquè centenari del naixement de Sant Francesc de Borja que es farà al 2010 a Gandia, en virtut d'un conveni signat amb l'Ajuntament d'aquest municipi del País Valencià. La mostra aplegarà una cinquantena de taules i teles d'artistes com Francisco de Goya, Diego Velázquez, El Greco, Francisco de Zurbarán, Bartolomé Murillo i Joan de Joanes, entre d'altres. Serà sota la batuta del Grup de Recerca Consolidat Art i Cultura d'Època Moderna de la UdL, que dirigeix el catedràtic d'Història de l'Art, Ximo Company.
 
L'objectiu de l'exposició "Sant Francesc de Borja: Gran d'Espanya. Art i Espiritualitat a la cultura hispana dels segles XVI i XVII", segons els organitzadors, és "exhibir l'extraordinària riquesa creativa de la plàstica espanyola dels Segles d'Or, mantenint com a fil conductor la figura de Sant Francesc de Borja i el radi de la seua acció política, social, cultural i espiritual".

La mostra, que es podrà veure entre octubre i desembre de 2010 a Gandia, es planteja en dos espais diferents. D'una banda, la Sala d'Exposicions La Marquesa acollirà les obres més importants provinents de grans museus, galeries o col·leccions privades de primer ordre. Es tracta d'una selecció antològica de pintures i escultures que també podria incloure obres literàries o de les arts decoratives. L'altre escenari serà el propi Palau Ducal de Francesc de Borja, un dels casalots palatins més destacats de l'Espanya medieval i moderna. A banda del mobiliari de l'època i d'altres elements, com manuscrits originals del sant, que ja són a l'edifici s'afegiran altres obres per retratar la seua vida personal, íntima, familiar, política i jesuítica.
 
. Estudis científics al catàleg
 
El catàleg d'aquesta exposició serà un volum redactat pels millors especialistes en Sant Francesc de Borja (1510-1572), besnét del papa Alexandre VI, IV Duc de Gandia, Virrei de Catalunya i tercer general de la Companyia de Jesús. A banda dels estudis tècnics i les fitxes de les obres, inclourà estudis científics sobre el context històric, social, polític, cultural i espiritual d'aquesta figura.
 
El comissari de l'exposició i director científic del catàleg, Ximo Company, és membre de l'Institut Internacional d'Estudis Borgians. Director del Departament d'Història de l'Art i Història Social de la UdL, també és responsable del Centre Internacional d'Art Època Moderna integrat per més de seixanta professors i reconeguts especialistes de diverses universitats i museus estrangers. La Generalitat l'ha distingit enguany amb un dels premis ICREA Innovació per la seua excel·lència investigadora.
 

 

MÉS INFORMACIÓ


NOTÍCIES RELACIONADES
 
noticia 18 de febrer de 2009
La Generalitat premia dos investigadors de la UdL per l'excel·lència en la recerca