Investigadors del Campus Igualada-UdL creen un cuir biodegradable adobat amb residus de pi

El procés també contribuiria a la neteja dels boscos mediterranis

Descarregar pdf
Investigadores_MireiaConde_AnnaBacardit
Les investigadores Mireia Conde i Anna Bacardit / Foto: Lidera Comunicació
L'equip de recerca A3 Leather Innovation Center, del campus d'Igualada de la Universitat de Lleida (UdL), ha creat un nou procés per adobar el cuir de forma completament ecològica, aprofitant els residus de l'explotació forestal del pi com les branques resultants de la poda, les pinyes, la pinassa i l'escorça. D'ells extreuen els tanins - unes substàncies orgàniques astringents que augmenten la resistència de la pell a la calor, la putrefacció per aigua i l'atac de microbis - per obtenir articles de cuir biodegradables, és a dir, que un cop queden en desús es descomponen sense deixar residus químics. 
 
L'A3 Center ha desenvolupat aquesta recerca juntament amb l'empresa adobera Combalia S.A, que ja produeix mitjançant aquests tanins articles de pell d'alta qualitat com cinturons i carteres. L'equip de recerca i la firma igualadina estan treballant per poder llançar aquest producte al mercat que, segons apunta la directora de l'A3 Center, Anna Bacardit, es pot convertir en "una bona opció per la industria d'adobats, que cada cop busca solucions més sostenibles".
 
Amb aquest sistema, a més, volen afavorir el manteniment dels boscos mediterranis, aprofitant l'estoc de biomassa disponible, i evitar la tala d'arbres i l'extracció d'escorça principalment de països d'Àfrica i Sud Amèrica, que s'importa per a les adoberies. En aquest sentit, la investigació apunta que substituir el 50% dels extractes vegetals d'importació per l'extracte de pi autòcton implicaria l'ús anual de 35 tones de biomassa forestal només a Igualada.
 
Bacardit aposta per "aprofitar aquests residus ja existents als boscos mediterranis per tal d'aconseguir cuir ecològic, biodegradable i de quilòmetre zero". I és que actualment, tot i tenir aquests recursos locals a l'abast, les matèries primeres utilitzades per l'adob vegetal són principalment d'importació. No obstant, en els darrers anys ha incrementat la demanda de cuirs adobats i processats de manera més respectuosa pel medi ambient, especialment entre aquelles marques que produeixen articles de luxe, que volen allunyar-se de l'ús del crom però també d'aquells processos d'adobament vegetal que contribueixen a la desforestació i a la contaminació ambiental.
 
Text: Lidera Comunicació / Premsa UdL
 
Alguns dels productes elaborats amb el nou sistema /
Foto: Lidera Comunicació
 
Alguns dels productes elaborats amb el nou sistema / Foto: Lidera Comunicació